Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2007 16:56 - Дубай-мечта или може би просто реалност
Автор: tareba Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3619 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 10.12.2007 07:33


image                        Така ето една приказка
  Имало едно време един шейх,който бил голям мечтател.Царството му на брега на Персийския залив било едно заспало малко селище под палещото слънце.Поданиците му били търсачи на перли,рибари и търговци,които връзвали паянтовите си платноходки и рибарски лодки по протежение на тясна рекичка,,виеща се през градчето.Но там, където другите виждали само една соленоводна рекичка,този шейх-Рашид бин Саид ал Мактум-видял магистрала към света.
   Един ден той заел много милиони долари от богатия си на нефт съсед-Кувейт,за да изкопае коритото на рекичката и да го направи достатъчно широко и дълбоко,за да плават по него кораби.Построил кейове и складове и проектирал пътища,училища и къщи.Някои го взимали за луд, но той вярвал в силата на новото начало.Понякога на разсъмване,заедно с малкия си син Мохамед,той вървял по пустия бряг и рисувал мечтата си във въздуха с думи и жестове.Накрая всичко станало така както казал.Поистроил мечтите си и те се сбъднали.
   Синът му шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум днес управлява Дубай и е построил своите собствени мечти, превръщайки бляновете на баща си в окъпан в светлина, климатизиран и пълен с небостъргачи свят за 1млн. души.С невероятните сгради,пристанище от световна класа и колосални безмитни търговски центрове малкият Дубай сега привлича повече туристи отколкото цяла Индия, повече плавателни съдове отколкото Сингапур и повече чужди капитали отколкото много европейски държави.
    Хора от 150 нации са се преселили да живеят и работят тук.Икономическият разтеж е почти двойно по-голям от този на Китай.
Това е също една от малкото успешно развиващи се държави в Близкия Изток.Дали Дубай е една лъскава аномалия или е модел за подражание на други арабски нации?Това е въпрос, който си струва да си зададем в днешно време,когато ислямският свят се опитва да се справи с модернизациата...........image://www.hit.bg/freehosting/.imageimage



Тагове:   Дубай,   мечта,   може,   реалност,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - В Дубай не се пие.
26.12.2007 17:19
Кракът ми няма да стъпи там.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tareba
Категория: Други
Прочетен: 56470
Постинги: 17
Коментари: 11
Гласове: 603
Архив
Блогрол